Sveriges insatser i Irak

Ogillar att säga sådant om människor, men fan vilken jäkla idiot jag just talade med. Blir så upprörd. Somliga irakier drar skam över oss alla som härstammar från det landet. Hon sitter och säger rakt upp och ned att "Sverige har inte bidragit med någonting alls i Irak trots att de påstår sig vara ett fredligt land! De har bara försummat kurderna".

Jag blev helt paff. Istället för att ta det med henne enskilt, som jag i vanliga fall hade gjort, så tog jag det inför alla runtomkring, så att de kan få upp ögonen för att inte alla yttrar sig så otacksamt och idiotiskt som den bruden gjorde. Sådana uttalanden kan dra skit över hela vårt folkslag. Vi är alla irakier, det enda som skiljer oss åt är att hon är kurdisk och jag arabisk. Men vi härstammar från samma land. Att samtidigt ha sin existens i Sverige tillsammans med hela ens familj och uttala sig så inskränkt om landets insatser är rakt igenom skamlöst. Det är sådana uttalanden som skapar ett förspel åt rasism. 



- Sverige, om något, har hjälpt Irak upp på fötterna igen otroligt mycket. Låt oss börja med att säga att enbart i Sverige lever det 100 000 irakier, varav 60% av dessa är just det hon påstod att Sverige försummade - kurder. Med andra ord är i princip 1% av Sveriges befolkning - irakier.Jag vet  därför inte hur jag riktigt ska definiera ordet 'försumma'. Anser man att den pressen som flyktingmottagandet i Sverige haft genom Iraks svåra tider, inte är av barmhärtighet ligger felet i personen som yttrar sig okunnigt om ämnet än i själva insatserna Sverige gjort. Sverige har praktiskt taget rullat ut röda mattan för irakierna när de behövt det som mest. Under en månad var det dryga 700 asylsökande! En enda jävla månad.

Under dessa tre senaste år har de asylsökande dock synbart börjat minska i antal, då säkerheten i Irak har börjat återknytas. Läs det dock med extrema, osynliga citattecken då jag absolut inte håller med om att säkerheten är så bra som media så fint målar upp det. Många irakier vill och har återvänt hem till Irak då landet förbättrats en aning, och detta har Sverige verkligen hjälpt till med. Sedan förbättringarna började ske år 2008, så ingick till och med Sverige i ett kompanjonskap med Irak om ett återtagandeavtal.

Sverige har, utöver utvecklingssamarbetet med Irak, inledit flera internationella samarbeten för landets återuppbyggnad. De är med och förstärker processerna för Iraks ekonomi och politik som behövs för att stabilisera landets jämvikt och framförallt den kommande hållbara utvecklingen landet idag saknar. Varför jag blev upprörd då hon sa att kurderna försummas är för att Sverige har placerat all sin hjälp under fötterna på irakierna för deras rättigheter! De är redan hängivna i att stärka demokratin och framförallt de mänskliga rättigheterna i landet.

Låt oss gå in konkret på vad för insatser Sverige har gjort i Irak. Under 90-talet var Sverige uppe bland de länder som givit Irak mest, då dessa varit i nöd. Under en period efter 2000-talet (minns ej exakta siffror), då landet var som mest ömtåligt tilldelade Sverige humanitärt stöd och utöver det kring 600 miljoner kronor. Förutom detta är Sverige som sagt med i olika samarbeten (bland annat EU & FN) där man lämnar bistånd för främjandet av människornas demokratiska delaktighet, återuppbyggnaden av utbildning- och rättsväsendet, levnadsförhållandena - för att nämna några.
Trackback
RSS 2.0