Otroligt sevärda dokumentärer


 Islams historia: profeten som ändrade världen (favorit än så länge)


Islams historia: Utmaningen.


"Idag är muslimerna splittrade i många fraktioner och islam används ofta för att rättfärdiga revolutioner och nationalism. Utmaningen ligger nu i att styra bort från fundamentalism. Kan man få den stora massan av troende muslimer runt om i världen att samexistera?

I tre program följer vi den islamska trons historia med avstamp i 600-talets mångkulturella värld runt Mecka, Medelhavet och Persiska viken, genom de gyllene åren under medeltiden till den islamska kulturens nedgång på 1300- och 1400-talen. Serien beskriver också kristenhetens ambition att behärska de islamska nationerna."


 



 

 - Den här dokumentärsdelen skildrar islams ökända "kopplingar" till olika företeelser i nutiden (genom dåtiden) bättre än någon annan dokumentär jag sett. Att hålla liknande dokumentärer objektiva är sällan skådat, men denna var mer objektiv än någon annan dokumentär i den genren, jag sett.

Om man förövrigt gillar historia, kommer man älska vad som skildras i denna dokumentär. Allt från osmanska riket till Arabien och hur britterna koloniserade olika länder. Åh, vad jag älskade den! Ska sluta tjata.


Ps. Om ni har ett intresse av dokumentärer om islam överlag, bör ni -utan tvekan- kolla på de två andra delarna till denna dokumentär; "Krig och vetenskap" samt "Profeten som ändrade världen". Ni hittar de under rubriken "Program i serien", strax under dokumentärfilmen.


Kommentarer
Postat av: Utopia

Det finns en annan serie om islam på svtplay som heter "Islam för nybörjare". Hamnar kanske inte riktigt samma genre men handlar helt enkelt om en grupp britter som testar leva som muslimer i tre veckor. Intressant.

Jag ska def. titta på serien du just rekommendera. Religion är alltid intressant!

2011-02-18 @ 11:49:48
Postat av: R

Har sett det någonstans! Tusen tack för tipset, ska definitivt kolla in den. Religion är verkligen alltid intressant. Tipsa om fler om du har några! :) Kram.

2011-02-18 @ 12:41:12
URL: http://beyondletters.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0